Bygda

PANORAMA: Utsikt mot Humlevika, fra Kattaland. Fotograf: Jarle Petterson
PANORAMA: Utsikt mot Humlevika, fra Kattaland. Fotograf: Jarle Petterson

Lundegrend, eller Lundabygdo, som de innfødte gjerne kaller den, ligger i Tysnes kommune, midt mellom Bergen og Haugesund, og strekker seg fra Humlevik i vest, til Lukksund i øst. Mellom disse ytterpunktene finner en områdene Lunde, Gripne og Malkenes. Per i dag bor det i nabolaget av 400 mennesker i bygda, som byr på sentralt beliggende barnehage og dagligvarehandel, med nonfood-avdeling, drivstoff og post.

Om vinteren er skøyting en populær fritidssyssel. Her på Fiskevatnet. Fotograf: Jarle Petterson
Om vinteren er skøyting en populær fritidssyssel. Her på Fiskevatnet. Fotograf: Jarle Petterson

Selv om Lundegrend vender mot Bjørnefjorden, ligger det meste av bygda skjermet for vær og vind, med lune våger mellom holmer og nes, noe som gjør fiske til en absolutt mulighet, selv om det skulle være ruskevær på fjorden. Når du ligger og dupper, og venter på napp i Humlevikjo, for eksempel, kan du nyte synet av de flotte tysnesfjellene, sett fra sin beste side. Hovlandsnuten, Etlådna, Ådnastegen, Tysnessåto og Humlevikfjellet ligger på rekke og rad, og skuer ned på oss. Samtlige utmerkede turområder, med stier som både er egnet for lette søndagsturer og større utfordringer.

Tre veier fører ut fra Lunde-bygda. En kan kjøre rundt 9 km vestover, til Våge, og ta ferge til Halhjem, mot Bergen, eller sørover, forbi Årbakka og Onarheim, mot Hodnanes, der fergen går til Stord. Østover går veien over Lukksund bro, til Kvinnherad og Fusa. Det er med andre ord fullt mulig å pendle til Os, Bergen og Stord, for den som kunne tenke seg å bo i Lunde. Nok et pendleralternativ er hurtigbåten, som legger til kai på Malkenes, som frakter deg like til sentrum av Os og Bergen, med innlagt stopp ved Bergen lufthavn, Flesland.

M/S "Rygerfonn", går fra Malkenes til Strandkaien i Bergen, hvor den for anledningen er avbildet. Fotograf: Jarle Petterson
M/S «Rygerfonn» går fra Malkenes til Strandkaien i Bergen, hvor hun for anledningen er avbildet. Fotograf: Jarle Petterson

Før i tiden livnærte bygdefolket seg for en stor del av fiske. I tillegg hadde de fleste gårdene skogsmark, og hadde beitemark, både hjemme og til fjells. Enkelte gårder lå også ved gode elver med vannfall, og kunne dermed drive både sag og kvern, som ved Bakkaelvo, mellom Vevatnevatnet og Fiskevatnet. Restene av disse er fortsatt synlig enkelte steder, og velger du å gå den merkede turløypen rundt Fiskevatnet, er det gode sjanser for at du støter på dem. En annen næring, som har sterke røtter på Tysnes, er båtbygging. Til alle tider har det blitt bygget forskjellige båter på gårdene i området, en virksomhet som kulminerte i Lunde båtbyggeri, tidlig på 1900-tallet, som lenge var den største arbeidsplassen på øya.

Lunde-bygda har imidlertid en historie som går mye lenger bak i tid. Det er blant annet gjort steinalderfunn i Gripne, hvor vi vet at det har vært bosettinger siden bronsealderen. Vi som hører til her, kjenner selvfølgelig mytene som er knyttet til Vevatne og Vevatnevatnet, det hellige vannet, som regnes som det mest sannsynlige åstedet for dyrking av den førhistoriske gudinnen Njord.

Møllestein ved Bakkaelvo. Fotograf: Jarle Petterson
Møllestein ved Bakkaelvo. Fotograf: Jarle Petterson

Mange kjenner Lundegrend som en særs vakker bygd, spesielt når «liderna grønka som hagar, naar det laver av blomar paa straa». Her kommer folk langveis fra, for å nyte sommerdagene og -nettene, både til fjords og til fjells. Vi som bor her, syns det er hyggelig at også andre ser hvor fint vi har det, men må rimeligvis også tenke fremover. Vi må sørge for at bygda har en trygg fremtid, der barnehage og butikk er en selvskreven del av hverdagen – noe som kun kan oppnås om folk også i fremtiden velger å bo her, og satser på bygda. Selv velger vi å se fremover.

Ta en smugtitt

Om du klikker på Google-logoen i kartet under, kan du ta deg en spasertur i Lundebygda, dersom du bytter til Street View (det begynner å bli seks år siden Google kjørte gjennom bygda, noe som også fremgår av senterets gamle butikk):